Ta körkort för personbil

Vi hjälper dig hela vägen till körkortet

Vad roligt att du har bestämt dig för att ta bilkörkort. Med ett körkort i handen öppnas en hel värld av nya möjligheter, både privat och i yrkeslivet. Du har en spännande resa framför dig – och här på Kaspersson & Odell gör vi allt för att du ska få en så smidig, rolig och säker väg till körkortet som möjligt. Varmt välkommen!
IMG_7998

Inskrivning

Hör av dig till oss på mejl eller telefon så hittar vi en tid för inskrivning. Annars finns vi på Drottninggatan 11 i Lysekil (bredvid Mandala-studion i Norra hamnen).

Utbildningens upplägg

Planeringslektion

Körkortsutbildningen består av både teoretiska och praktiska delar, men exakt hur du lägger upp det bestämmer du mycket själv. Därför börjar vi alltid med en planeringslektion (ca 1 tim) för att prata om dina förväntningar och funderingar – många undrar till exempel om de ska välja automatväxlad eller manuell bil. Vid det här tillfället får du även möjlighet att känna lite på bilen.

Teorimaterial och undervisning

Teorimaterial från STR

Teorimaterialet du använder är utvecklat av Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR). I appen Körkortsboken och på korkortsboken.se pluggar du körkortsteori och gör självtester för att följa dina framsteg.

Lärarledd undervisning

Vill du ha lärarledd teoriundervisning av oss här på skolan? Inga problem. Vid fem tillfällen under en femveckorsperiod går vi igenom de olika delarna i teorimaterialet. Prata med din lärare om du vill veta mer.

 

Övningskörning på skolan och privat

Körlektioner på skolan

Dina körlektioner med lärare på trafikskolan är normalt på 50 minuter. Du får öva på körningens olika moment och får personlig återkoppling på hur du kan utvecklas och bli en säker bilförare.

Vi använder oss av alkomätare på skolan och kommer genomföra slumpmässiga kontroller.

Övningsköra med handledare

Mellan lektionerna är det bra om du kan övningsköra tillsammans med din handledare, men det är inget måste. Kom ihåg att både du och din handledare måste gå en introduktionsutbildning först.

KasperOdell_handledare

Grupplektioner

Som ett alternativ till vanliga körlektioner kan du även boka grupplektioner. Det är ett modernt och effektivt sätt att lära sig på. Läraren ger dig och max tre andra elever i bilen olika uppgifter som ni ska lösa tillsammans under lektionen. Ni turas om att sitta i baksätet och bakom ratten – ingen sitter sysslolös. Prata med din lärare om du vill veta mer.

Riskutbildning

Körkortsutbildningen innehåller två obligatoriska moment om risker i trafiken.

Risk 1 (”riskettan”) är en teorilektion som du går tidigt i utbildningen. Du får lära dig om riskbeteenden i trafiken, till exempel hur alkohol och droger påverkar körningen. Lektionen ges i grupp, och det blir alltid intressanta diskussioner mellan deltagarna.

Risk 2 (”halkan”) är en praktisk lektion som bokas av din lärare mot slutet av utbildningen. Du får under kontrollerade former prova på hur det är att hamna i riskfyllda situationer, till exempel i halt väglag. Samma dag kör vi en grupplektion i Uddevalla med högfartsväg och trafiksignaler. Vi jobbar även med att följa anvisningar och mål på lite mer okända platser. Utgå från att vi använder oss av automatbil hela denna dag. Utbildningen är en heldag från kl. 7.00 till 16.30. Lunch ingår.

Glöm inte att ta med svensk legitimation till riskutbildningarna.

KasperOdell_risk

Teoriprov och uppkörning

När din trafiklärare tycker att du är redo bokar vi på trafikskolan en tid åt dig för teoriprovet och körprovet (”uppkörningen”).

 

  • Teoriprovet gör du på Trafikverkets kontor. Du får veta om du är godkänd direkt när du är klar. Teoriprovet måste vara godkänt innan du får göra körprovet.

 

  • Körprovet gör du i Lysekil med en av våra bilar. En förarprövare från Trafikverket åker med dig och kollar att du klarar att köra säkert i både stadstrafik och på landsväg. Provet tar minst 25 minuter. Blir du godkänd på körprovet tar vi ett foto till körkortet på trafikskolan. Kom cirka 30 minuter innan.

 

Faktura på provavgifterna skickas till din folkbokföringsadress efter att du har gjort proverna.

Glöm inte att ta med svensk legitimation till proven hos Trafikverket.

Manuell eller automat?

Är du osäker på om du ska välja manuell eller automat? Det är du inte ensam om. Vi rekommenderar att du börjar övningsköra med automatbil, även om du ska ta körkort för manuell bil. På så vis lär du dig att manövrera bilen innan du lär dig att växla. Sedan kan du givetvis i slutet välja om du vill göra körprovet med automatväxlad bil eller om du vill träna växling för att köra upp med manuell bil.

 
IMG_7990

Betalning

Förskottsbetalning eller betalning gör du senast samma dag som du kör. Vi tar emot betalning via Swish, bankgiro eller faktura (10 dagar):

  • Swish: 123 515 49 84
  • Bankgiro: 5272-4242

Avbokning

Behöver du avboka din körlektion ska du göra det senast innan kl. 14.00 dagen före. Du avbokar i Elevcentralen eller genom att mejla oss på info@kasperodell.se