Ta körkort för moped klass 1

Vi hjälper dig hela vägen till körkortet

Vad roligt att du vill ta ditt körkort för moped klass 1 hos oss. Moped är ett smidigt och roligt sätt att ta sig fram på. För många är det dessutom bra träning inför bilkörkortet. Du har en spännande resa framför dig – och här på Kaspersson & Odell gör vi allt för att du ska få en så smidig, rolig och säker väg till ditt mopedkörkort som möjligt. Varmt välkommen!

Checklista innan start

Innan du kan gå kursen finns det några punkter du måste checka av:

 • Du är minst 14 år och 9 månader gammal för att få göra körningen, teorin går bra att gå tidigare!
  När du skall göra kunskapsprovet på Trafikverket måste du ha fyllt 15 år.
 • Du har fått målsmans godkännande.
  Skriv ut och fyll i den här blanketten. Lämna den till oss eller skanna in den och skicka in via mejl.
 • Du har ett godkänt synintyg.
  Syntestet gör du hos oss på skolan första dagen. Sedan skickar vi in det till Transportstyrelsen digitalt. Ta med glasögon eller linser om du använder det.
 • Du har ett giltigt körkortstillstånd från Transportstyrelsen.
  Ansökan gör du när du har gått den första teorilektionen och gjort syntestet hos oss.
 
IMG_8399

Utbildningens upplägg

Teorilektioner

Du kommer att gå tre teorilektioner á 4 timmar. Det är viktigt att du har kommit en bit in i teorin innan du sätter dig på mopeden.

Vi vill hålla teorilektionerna så levande och innehållsrika som möjligt, så var inställd på diskussioner, övningar och tävlingar. Vi bjuder på fika.

Teorimaterialet du använder är framtaget av Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR). I appen Körkortsboken och på korkortsboken.se pluggar du och gör självtester för att följa dina framsteg.

Körning

Du övar på att köra moped vid två tillfällen under utbildningen. Oftast kör vi i grupp för att kunna lära oss av varandra. Lärare och elever kommunicerar då via ett kommunikationssystem. Förbered dig gärna inför körningen genom att läsa teoriavsnitten om stadskörning och landsvägskörning.

Vi använder oss av alkomätare på skolan och kommer genomföra slumpmässiga kontroller.

Del 1: Manöverkörning och körning i lätt trafik

I början får du köra på en öppen plan utan trafik. Du tränar på att krypköra och manövrera mopeden och får lära dig att bromsa på ett säkert sätt. Därefter följer körning på smågator med lugn trafik. Du kommer att få träna på grundläggande väjningsregler och hur du hanterar skymda korsningar och andra riskfyllda situationer.

Del 2: Körning i stadstrafik och på landsväg

Detta tillfälle inleder du med att köra i stadsmiljö. Du kommer att träna på riskfyllda situationer, och därför är det bra om du har automatiserat din körförmåga och fått rutin på att vara uppmärksam och ge tecken. Därefter är det dags för landsvägskörning. Du får träna både på smala, krokiga grusvägar och raka, breda 80-vägar. Här är det extra viktigt att du förstår riskerna när du gör en vänstersväng.

Säkerhetsutrustning

Vi vill att alla våra elever har på sig säkerhetsutrustning när vi övningskör tillsammans. Har du egen utrustning går det så klart bra att använda den, annars har vi hjälm, handskar, mc-jackor och byxor som du kan låna. Kom cirka 15 minuter innan för att hinna prova ut rätt storlek. Ett tips är att klä dig i lätta och tunna träningskläder som är sköna att ha under.

Om du behöver fler lektioner

Om din lärare bedömer att du behöver fler lektioner för att kunna bli godkänd betalar du de lektionerna separat. En lektion på 50 minuter kostar 600 kr.

KasperssonOdell-moped

Kunskapsprov

När du har gått igenom alla avsnitt och frågor i teorimaterialet och klarat av körningen är det dags att boka ditt kunskapsprov. Vi bokar gärna en tid åt dig – mejla till oss så löser vi det.

Tänka på att inte boka kunskapsprovet för tidigt. Vänta tills du är klar med både körningen och all teori.

Du skriver kunskapsprovet på Trafikverkets kontor. Närmast är Trestad Center, Vänersborg eller Kuröds industriområde i Uddevalla. På provdagen tar du dig själv till lokalen, och innan du gör provet ska du ta ett foto på plats. Kom därför en stund innan provet börjar.

Provet består av 70 frågor och du behöver ha minst 52 rätt för att bli godkänd. När du är godkänd på provet är du redo att ge dig ut i trafiken på egen hand.

Glöm inte att ta med dig svensk legitimation till kunskapsprovet.

Trafikverket fakturerar en avgift för provet. Fakturan skickas till dig och ska betalas till Trafikverket senast 25 timmar innan kunskapsprovet. Utebliven betalning innebär att provet avbokas.

KasperOdell_ungdomar

Betalning

Du betalar kursavgiften innan kursen börjar. Vi tar emot betalning via Swish:

 • Swish: 123 515 49 84
  (märk betalningen med elevens namn)

Teorimaterialet köper och betalar du på egen hand via en länk du får från oss.

Avbokning

Behöver du avboka en lektion ska du göra det senast innan kl. 14.00 dagen före. Du avbokar i Elevcentralen eller genom att mejla oss på info@kasperodell.se