Ta körkort för moped klass 1
Vi hjälper dig hela vägen till körkortet
Checklista innan start
Innan du kan gå kursen finns det några punkter du måste checka av:
- Du är minst 14 år och 9 månader gammal för att få göra körningen, teorin går bra att gå tidigare!
När du skall göra kunskapsprovet på Trafikverket måste du ha fyllt 15 år. - Du har fått målsmans godkännande.
Skriv ut och fyll i den här blanketten. Lämna den till oss eller skanna in den och skicka in via mejl.
- Du har ett godkänt synintyg.
Syntestet gör du hos en legitimerad optiker. - Du har ett giltigt körkortstillstånd från Transportstyrelsen.
Ansökan gör du så snart som möjligt i samband med ditt syntest.

Utbildningens upplägg
Teorilektioner
Du kommer att gå tre teorilektioner á 4 timmar. Det är viktigt att du har kommit en bit in i teorin innan du sätter dig på mopeden.
Vi vill hålla teorilektionerna så levande och innehållsrika som möjligt, så var inställd på diskussioner, övningar och tävlingar. Vi bjuder på fika.
Teorimaterialet du använder är framtaget av Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR). I appen Körkortsboken och på korkortsboken.se pluggar du och gör självtester för att följa dina framsteg.
Körning
Du övar på att köra moped vid två tillfällen under utbildningen. Oftast kör vi i grupp för att kunna lära oss av varandra. Lärare och elever kommunicerar då via ett kommunikationssystem. Förbered dig gärna inför körningen genom att läsa teoriavsnitten om stadskörning och landsvägskörning.
Del 1: Manöverkörning och körning i lätt trafik
I början får du köra på en öppen plan utan trafik. Du tränar på att krypköra och manövrera mopeden och får lära dig att bromsa på ett säkert sätt. Därefter följer körning på smågator med lugn trafik. Du kommer att få träna på grundläggande väjningsregler och hur du hanterar skymda korsningar och andra riskfyllda situationer.
Del 2: Körning i stadstrafik och på landsväg
Detta tillfälle inleder du med att köra i stadsmiljö. Du kommer att träna på riskfyllda situationer, och därför är det bra om du har automatiserat din körförmåga och fått rutin på att vara uppmärksam och ge tecken. Därefter är det dags för landsvägskörning. Du får träna både på smala, krokiga grusvägar och raka, breda 80-vägar. Här är det extra viktigt att du förstår riskerna när du gör en vänstersväng.
Säkerhetsutrustning
Om du behöver fler lektioner
Om din lärare bedömer att du behöver fler lektioner för att kunna bli godkänd betalar du de lektionerna separat. En lektion på 60 minuter kostar 600 kr.

Kunskapsprov
När du har gått igenom alla avsnitt och frågor i teorimaterialet och klarat av körningen är det dags att boka ditt kunskapsprov. Vi bokar gärna en tid åt dig – mejla till oss så löser vi det.
Tänka på att inte boka kunskapsprovet för tidigt. Vänta tills du är klar med både körningen och all teori.
Du skriver kunskapsprovet på Trafikverkets kontor. Närmast är Trestad Center, Vänersborg eller Kuröds industriområde i Uddevalla. På provdagen tar du dig själv till lokalen, och innan du gör provet ska du ta ett foto på plats. Kom därför en stund innan provet börjar.
Provet består av 70 frågor och du behöver ha minst 52 rätt för att bli godkänd. När du är godkänd på provet är du redo att ge dig ut i trafiken på egen hand.
Glöm inte att ta med dig svensk legitimation till kunskapsprovet.
Trafikverket fakturerar en avgift för provet. Fakturan skickas till dig och ska betalas till Trafikverket senast 25 timmar innan kunskapsprovet. Utebliven betalning innebär att provet avbokas.

Betalning
Du betalar kursavgiften innan kursen börjar. Vi tar emot betalning via Swish:
- Swish: 123 515 49 84
(märk betalningen med elevens namn)
Teorimaterialet köper och betalar du på egen hand via en länk du får från oss.
Avbokning
Behöver du avboka en lektion ska du göra det senast innan kl. 14.00 dagen före. Du avbokar i Elevcentralen eller genom att mejla oss på info@kasperodell.se